Cum te recuperezi dupa ce iti pierzi contul?

Niciun trader nu vrea sa se gandeasca la pierderea unui cont. Sentimentul acela de a trece de la $5000 la $1000 sau mai putin nu este niciodata placut.
 
Daca ti s-a intamplat, este posibil sa fi simtit un gol in stomac, frustrare sau neajutorare. Poate ca ai fost chiar gata sa renunti.
 
Daca nu ti s-a intamplat, este posibil sa experimentezi un eveniment de genul la un moment dat in cariera, asa ca cel mai bine este sa fii pregatit.
 
Oricat de neplacut este, pierderea contului exista. Daca citesti carti precum seria Market Wizards vei vedea ca nu esti singur.
 
Chiar si eu am trecut prin cateva conturi pierdute in primii 3 ani de cariera. Nu sume uriase de bani, dar suficient cat sa-mi afecteze serios economiile de la acea vreme si pentru a imi lasa un sentiment ‘ciudat’ timp de cateva saptamani.
 
Nimeni nu primeste un ‘free pass’ in aceasta afacere. Platesti scolarizarea pe piata financiara nu numai prin intermediul mentorilor si cursurilor, ci si prin pierderile din tranzactionare. Se intampla ca cei care platesc pentru a se educa sa ajunga sa piarda mai putini bani in cariera, spre deosebire de cei care considera ca nu au nevoie de un mentor.
 
Oricum ar fi, piata nu iti va permite niciodata sa treci ‘clasa’ fara sa fi platit mai intai ‘taxa de scolarizare’.
 
Procesul de mai jos te va ajuta sa naghivezi mai usor daca ti se va intampla sa pierzi un cont de tranzactionare. Vei afla cativa dintre cei mai comuni factori care contribuie la pierderi si cum sa gasesti remediu pentru fiecare.
 
Iti vor impartasi, de asemenea, un set de reguli pe care le folosesc in timpul perioadelor de drawdown sau de lichiditate scazuta precum luna August & Decembrie, pentru a-mi elimina emotiile din ecuatie, astfel incat sa pot reveni pe drumul cel bun.
 
 
Pasul 1: Ia o pauza
 
Exista doua tipuri de traderi. Cei care vor dori sa ia o pauza de la tranzactionare in urma unui cont pierdut si cei care vor incerca imediat sa castige inapoi ceea ce a fost pierdut.
 
Daca faci parte din ultima categorie, este momentul sa pui frana si sa faci un pas in spate. Admir ambitia ta dar emotiile tale te vor pune cu siguranta in necaz.
 
De asemenea, contul pe care tocmai l-ai pierdut este o sugestie. Mai degraba este un semn rosu cu litere mari.
 
Iti spune ca ceva nu este in regula. Orice ai facut, pur si simplu nu a functionat si a dus la pierderea contului.
 
Nu inseamna ca trebuie sa o iei de la capat, dar indica faptul ca unele modificari sunt necesare in strategia/ metodologia sau mindset-ul tau.
 
Cat timp dureaza pauza, depinde de tine. Cu toate acestea, as recomanda minim o saptamana sa stai departe de ecrane si grafice. Orice mai putin perioada mai mica de atat, va creste riscul substantial de a repeta aceeasi experienta neplacuta.
 
Asta inseamna ca nu vei tranzactiona si nici nu vei analiza un grafic timp de minim o saptamana. Petrece timp cu familia, bucura-te de aer liber sau gaseste un hobby. Orice dar nu te uita la grafice.
 
 
Pasul 2: Analizeaza Jurnalul tau de tranzactionare
 
Dupa ce ai petrecut ceva timp departe de grafice si piata, poti incepe sa te gandesti la diagnosticarea problemei. Si sunt sanse sa nu existe doar una.
 
Primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa-ti dai seama ce a mers prost. Acest lucru este mai usor de spus decat de facut, avand in vedere gama larga de factori care iti pot influenta performanta in trading.
 
Din fericire, exista cateva lucruri logice pentru a incepe.
 
 
Time frames
 
Ce interval de timp ai folosit atunci cand ai pierdut contul?
 
Ai folosit graficele de 1 sau 5 minute sau ai folosit intervale mai mari, cum ar fi cele de 4 ore si Daily?
 
Diferenta dintre cele doua este noaptea si ziua. Nu trebuie sa confunzi day-trading-ul cu swing-trading-ul. Si, desi este posibil sa devii constant profitabil folosind mai intai intervale de timp mai mici, am vazut mult mai multi traderi imbunatatindu-se dupa trecerea de la intervale de timp mai mari (4H & Daily)  pe cele mici (1M & 5M) decat invers. Oarecum este logic. Intai trebuie sa inveti sa faci swing-trading daca vrei sa faci cariera pe day-trading. Invers, este ca si cum ai vrea sa mergi la facultate fara liceu terminat.
 
Daca ai tranzactionat intervale de timp mai mici, incearca sa stai un timp doar pe graficele de Daily. Intelegerea contextului de higher time frame este crucial pentru a avea succes indiferent ca tranzactionezi intra-day sau swing-trading.
 
 
Frecventa tranzactiilor
 
Cate tranzactii faceai in medie in fiecare luna cand ai pierdut contul?
 
La fel ca intervalele de timp si intelegerea contextului de HTF, frecventa ta de tranzactii are un impact masiv asupra performantei tale.
 
Un reminder important este ca in aceasta afacere mai putin este mai mult. Este intotdeauna calitatea fata de cantitate, niciodata opusul.
 
Pe swing-trading daca aveai mai mult de 15 sau 20 de tranzactii in fiecare luna, incearca sa reduci acest numar la 5 sau 10.  (asta inseamna ca vei avea in medie 1-2 tranzactii / saptamana pe swing-trading).
 
Pe intra-day daca aveai mai mult de 60 sau 80 de tranzactii in fiecare luna, incearca sa reduci acest numar la 20 sau 40. (asta inseamna ca vei avea in medie 1-2 tranzactii / zi pe intra-day).
 
Incearca acest lucru, si aproape iti pot garanta ca vei vedea imediat o imbunatatire.
 
 
Risk
 
Tranzactionarea cu succes inseamna a supravietui. Nu este vorba de a face milioane peste noapte sau despre dublarea contul in primele 60 minute la RTH Pit Session Open dintr-o singura tranzactie.
 
In timp ce dublarea contului in 60 minute dintr-o singura tranzactie poate parea un lucru bun, trebuie sa examinam de ce este nevoie pentru a obtine un astfel de profit si abia atunci vom determina daca este de fapt un lucru bun.
 
Chiar daca distanta pana la target-ul de profit a fost de cinci ori distanta pana la stop loss, inseamna ca te-ar fi costat 20% din contul tau pentru a face un profit de 100%. In acest ritm, nu va dura mult pana sa-ti pierzi contul. Este o bomba cu ceas.
 
Dupa parerea mea, orice depaseste 3% din soldul contului tau, poate crea probleme. Majoritatea tranzactiilor mele tind sa ramana in jurul valorii de 1%. In acest fel, chiar daca pierd 5 tranzactii la rand, am un drawdown de doar 5%. Indiferent de money / trade management-ul pe care il folosesti, ideal este sa iti pastrezi Drawdown-ul sub 10%.
 
Reminder: Drawdown Table
 
Daca risti 20% per trade si pierzi cinci la rand, ei bine, nu trebuie sa mai spun ce se intampla.
 
 
Raportul Risk – Reward
 
Una dintre cele mai mari greseli pe care le fac traderii este ca isi iau profiturile prea devreme. In unele cazuri, au un motiv real sa o faca, dar de cele mai multe ori este din panica.
 
Un raport risk – reward negativ este un cont pierdut care asteapta sa se intample.
 
Ce vreau sa spun prin RR negativ?
 
Este un raport risk – reward in care riscul este mai mare decat recompensa. De exemplu, target-ul tau de profit este la 20 pips / ticks distanta, dar stop loss-ul este la 40 pips / ticks de la entry.
 
Nu pare un ‘pariu’ excelent, nu-i asa? Cu siguranta nu as vrea sa-l iau.
 
Incearca sa ai un raport de risk – reward favorabil care sa iti ofere minim +2R pentru intra-day. Asta inseamna ca daca ai un stop loss de 10 pips / ticks, vrei sa faci minim 20. In felul acesta te asiguri ca pentru fiecare dolar riscat faci profit minim doi.
 
 
Incearca sa ai un raport de risk – reward favorabil care sa iti ofere minim +3R pentru swing-trading. Asta inseamna ca daca ai un stop loss de 25 pips / ticks, vrei sa faci minim 75. In felul acesta te asiguri ca pentru fiecare dolar riscat, faci profit minim trei.
 
Va trebui sa fii putin mai rabdator pentru a gasi aceste setup-uri, dar acesta este un lucru bun.
 
Aminteste-ti, nu esti in acest business pentru a tranzactiona, ci pentru a-ti creste un cont de trading. Acestea sunt doua lucruri foarte diferite.
 
 
Pasul 3: Taie totul pe jumatate
 
Exista un set de reguli pe care le-am folosit de-a lungul anilor, care functioneaza incredibil de bine atunci cand lucrurile nu merg bine.
 
Cand incerci sa te recuperezi dupa un cont pierdut sau un drawdown mare, cel mai rau lucru pe care il poti face este sa cresti dimensiunea pozitiilor tale. In schimb, vei dori sa reduci dimensiunea numarului de loturi / contracte.
 
De exemplu, sa presupunem ca riscai 3% din soldul tau pe tranzactie cand ti-ai pierdut contul. Dupa ce esti gata sa revii pe piata, vei dori sa reduci acest risc la jumatate.
 
Este in regula daca il reduci cu mai mult de jumatate pana la 1%, dar as recomanda reducerea acestuia cu cel putin jumatate.
 
Acelasi lucru este valabil si pentru frecventa tranzactiilor tale. Daca faceai 10 tranzactii pe saptamana inainte de a pierde contul, incearca sa faci doar 5.
 
 
De asemenea, ia in considerare finantarea urmatorului cont cu jumatate din suma primului.
 
Ceea ce nu iti doresti sa faci este sa depui $5000 dupa ce tocmai ai pierdut un cont de $2500.
 
Aminteste-ti ca banii din contul tau de tranzactionare reprezinta capital de risc pe care iti permiti sa-l pierzi.  Utilizarea unei sume mai mici a doua sau a treia oara te va ajuta sa reduci nivelul de stres, ceea ce va duce in cele din urma la rezultate mai bune in tranzactionare.
 
 
In concluzie, dupa un cont pierdut, vei dori sa iti reduci riscul per tranzactie, frecventa de tranzactionare dar si soldul contului de tranzactionare.
 
 
Demo sau Live?
 
In acest moment ai luat o pauza de la tranzactionare, ai identificat greselile si ai redus totul pe jumatate.
 
Acum este timpul sa decizi daca ar trebui sa tranzactionezi un cont live sau tranzactionezi pe demo / sim.
 
Sa fiu sincer, nu exista un raspuns clar. Unii oameni au capacitatea de a trata demo-ul ca si cum ar fi un cont real, iar pentru altii este mult mai dificil sa o faca.
 
Eu personal, am avut intotdeauna probleme in a ramane disciplinat in timpul tranzactionarii demo. Nu mi s-a parut niciodata suficient de real, asa ca nu l-am tratat ca atare.
 
Solutia mea la aceasta problema cu ani in urma a fost sa folosesc un mic cont live pentru a-mi practica si imbunatatii abilitatile de trading. De asemenea, mi-am mentinut riscul la 1%, astfel incat greselile mele sa nu coste prea mult.
 
Chiar daca pierdeam doar $10 – $20 pe o tranzactie atunci, macar stiam ca sunt bani reali. La fel s-a intamplat si in cazul tranzactiile profitable atunci cand castigam $20 sau $40.
 
Pentru ca stiam ca sunt bani reali, am putut sa raman mult mai disciplinat si mai concentrat decat eram atunci cand foloseam un cont demo / sim.
 
Desigur, asta a fost cu mult timp in urma. Totusi, daca trebuie sa practici inainte de a finanta un cont mai mare, folosirea unui cont real de $500 sau $1000 are mult sens in opinia mea.
 
Cu toate acestea, depine de circumstantele tale. Daca pierderea acelei sume de bani te face sa vii nervos, va trebui sa ramai pe un cont demo pana demonstrezi ca poti sa fii CPT (Constant Profitable Trader).
 
De asemenea, poti utiliza un cont demo daca esti o persoana care este capabila sa-l ia la fel de in serios ca si cand ar fi bani reali.
 
Este decizia ta si nu exista un raspuns corect sau gresit. Cel pe care il alegi va depinde de circumstantele si personalitatea ta.
 
 
Nu uita sa pastrezi dimensiunea contului demo precum un cont real. Nu iti doresti sa exersezi pe un cont demo de $100.000 daca tu intentionezi sa deschizi un cont live cu doar $1000.
 
 
Concluzii
 
 
Indiferent daca este vorba de $1000 sau $10.000, pierderea unui cont de trading nu este niciodata distractiva. Cu toate acestea, este ceva ce majoritatea traderilor vor experimenta cel putin o data inainte de a obtine profituri consistente.
 
Dar, in loc sa fii suparat pentru ceea ce a fost pierdut, incearca sa-i privesti ca bani cheltuiti pentru educatia ta. Am crezut intotdeauna ca fiecare trader isi plateste cotizatiile intr-o anumita maniera, doar ca scolarizarea pe piata pentru cei care cauta un mentor este de obicei mult mai mica decat cei care nu.
 
 
Nu pot sublinia suficient importanta inceperii si mentinerii unui jurnal de trading indiferent ca este o agenda si pix sau electronic (Evernote, OneNote, etc.). Nu numai ca te va ajuta sa ramai disciplinat de-a lungul carierei, dar poate fi o resursa valoroasa in cazul unui cont de trading. Nu degeaba sa spune ca cea mai buna carte de trading pe care o poti citi este jurnalul tau de tranzactionare.
 
Asigura-te ca evaluezi factori precum: intervalul de timp tranzactionat, frecventa tranzactionarii, raportul risk-reward si suma riscata pe tranzactie. De asemenea, prin jurnalul de trading este o idee buna sa iti creezi si un Playbook. Dupa fiecare sesiune de tranzactionare, arhiveaza un setup de A+ din ziua / saptamana respectiva care ar fi avut cel mai mult sens pentru tine. „The Playbook” este o serie de tranzactii arhivate care au cel mai mult sens pentru tine. Ideea este ca tu sa construiesti din punctele tale forte (tranzactii din Playbook) si sa iti minimizezi punctele slabe (orice nu este in Playbook-ul tau).
 
 
Odata ce ai revenit, incearca sa iti reduci contul, riscul pe tranzactie si chiar frecventa tranzactiilor la jumatate.
 
In cele din urma, va trebui sa decizi daca te simti confortabil sa risti din nou bani reali sau daca este timpul sa tranzactionezi din nou pe demo. Daca optezi pentru un cont live, asigura-te ca sunt bani pe care ii permiti sa ii pierzi. In caz contrar, emotiile tale isi vor face simtita prezenta.
 
Succes!
Cristian Burcea
 

Broker recomandat:Pepperstone

Firma Prop Trading pentru Fonduri de tranzactionare Forex: FTMO, The5ers

Firma Prop Trading pentru Fonduri de tranzactionare Futures: Earn2Trade, ApexTrader, OneUpTrader

BROKER RECOMANDAT

Vrei sa primesti prin email analiza Forex saptamanala?

Inscrie-te la newsletter