Ce este un NFT – Ghid Practic
Ce este un NFT?
NFT inseamna token nefungibil. Fungibilitatea este definita pur si simplu ca si ‘capacitatea unui element de a fi inlocuit cu un alt articol identic‘. Pentru a intelege ce inseamna asta, pur si simplu gandeste-te la majoritatea lucrurilor pe care le detii. Telefonul tau, calculatorul tau etc. Orice ai putea sa vinzi pe OLX, etc. se incadreaza in categoria articolelor nefungibile.
NFT-urile sunt token-uri digitale care sunt stocate pe blockchain sub forma unui ‘smart contract‘. Aceste token-uri pot fi folosite pentru a reprezenta proprietatea asupra multor lucruri, inclusiv a artei, videoclipuri, muzica, nume de domenii, experiente virtuale si chiar si obiecte din lumea reala.
O semnatura digitala unica este utilizata atunci cand un NFT este pus pe blockchain. Asta inseamna ca o semnatura poate fi unicul proprietar al oricarui NFT. Asta face fiecare NFT sa fie unic.
Cum functioneaza NFT-urile?
NFT-urile sunt cumparate si vandute cu criptomonede printr-un marketplace. Majoritatea NFT-urilor sunt stocate in smart contracts pe blockchain-ul Ethereum.
Blockchain-ul de pe Ethereum este un registru public descentralizat care stocheaza si verifica detaliile tuturor tranzactiilor de pe aceasta retea. Cand cumperi sau vinzi un NFT folosind Ethereum, blockchain-ul urmareste proprietarul actual, precum si toti fostii proprietari.
Prin descentralizare, NFT-urile de pe blockchain nu sunt stocate pe un server anume. Evidenta proprietatii tuturor NFT-urile sunt stocate pe multe servere si computere din intreaga lume, denumite ‘nodes’. Asta face practic sa fie imposibil de contrafacut.
Cum sunt diferite NFT-urile de criptomonede?
NFT-urile si criptomonedele merg mana in mana, dar nu sunt acelasi lucru. In timp ce NFT-urile sunt practic stocate pe acelasi blockchain ca si anumite criptomonede, diferenta este ca monedele sunt fungibile. Poti schimba un Ethereum cu alt Ethereum si valoarea ar fi la fel.
NFT-urile difera deoarece fiecare NFT individual are o semnatura digitala unica pe blockchain. Din cauza asta, fiecare NFT este unic si poate avea o valoare diferita.
Ce inseamna sa dai ‘Mint’ la un NFT?
Minting se refera de obicei la procesul de publicare unica a unei opera de arta digitala sau a unei colectii pe blockchain pentru prima data, facandu-l astfel disponibil pentru cumparare.
Ce este o colectie NFT?
O colectie de NFT este pur si simplu un grup de NFT-uri din cadrul unei proiect anume. Poti vizualiza unele colectii de top pe Opensea si CoinMarketCap folosind link-urile de mai jos:
https://opensea.io/rankings
https://coinmarketcap.com/nft/collections/
Ce este OpenSea?
OpenSea este primul si cel mai mare peer-to-peer marketplace pentru crypto-goods (cum ar fi un eBay pentru active crypto), care includ obiecte de colectie, articole de jocuri si alte bunuri virtuale sustinute de blockchain. Pe OpenSea, oricine poate cumpara sau vinde aceste articole prin intermediul utilizarii smart contracts.
Pentru ce sunt folosite NFT-urile?
Toti artistii isi pot afisa si monetiza cu usurinta munca. Artistii isi pot vinde direct lucrarile ca NFT-urile ca sa obtina profit. Pot fi incluse redevente, adica de fiecare data cand un NFT este vandut artistul poate primi un anumit procent (de regula 5%-10%), indiferent de pretul pe care consumatorul decide sa-l revanda. Redeventele sunt platite artistului original de fiecare data cand un NFT este mutat de la consumator la consumator. NFT-urile vor revolutiona munca artistilor si nu numai. Pot aparea o multime de colectii care sa-ti ofere valoare in lumea reala astfel incat NFT-urile sa fie utile tuturor intr-un fel sau altul nu doar artistilor.
Cum cumperi un NFT?
Poti cumpara un NFT de pe orice marketplace disponibil. Majoritatea NFT-urilor sunt vandute pe blockchain-ul Ethereum, asa ca pentru asta ai nevoie de Ethereum pentru a cumpara un NFT. Primul lucru pe care ar trebui sa-l faci este sa cumperi Ethereum de pe oricare exchange de crypto precum Coinbase, Binance etc. si sa-l trimiti intr-un wallet (MetaMask este cel mai utilizat momentan).
Iti conectezi portofelul MetaMask la OpenSea sau la orice marketplace de NFT. Odata ce ai selectat un NFT pe care vrei sa-l cumperi, urmeaza instructiunile din wallet. Cand tranzactia este finalizata, NFT va fi transferat in portofelul tau.
Cum iti setezi MetaMask?
- Intra pe site-ul MetaMask folosind browser-ul Chrome
- Adauga MetaMask ca Extensie Chrome
- Dupa ce ai instalat MetaMask, da click pe ‘Get Started’ pentru a crea propriul tau wallet
- Daca e prima data cand utilizezi MetaMask, da click pe ‘Create a Wallet’
- Urmeaza instructiunile si creaza o parola
- Noteaza si pastreaza intr-un loc sigur ‘secret backup phrase’
Dupa ce ti-ai creat contul de MetaMask, poti sa depozitezi crypto in el.
Care sunt diferitele blockchains pentru NFT-uri?
NFT-urile sunt de obicei pe blockchain-ul Ethereum, dar pot fi si pe alte retele precum Solana, Polkadot etc.
OpeanSea accepta in mod specific blockchain-ul Ethereum unde ETH este folosit pentru a plati comisioane de tranzactie. Polygon este un alt blockchain folosit mai ales ca este gas-free (fara comision) spre deosebire de ETH, dar majoritatea proiectelor bune sunt pe blockchain-ul Ethereum.
Cum stochez un NFT pe care il detin?
Pe OpenSea, indiferent daca esti un creator sau un colectionar, platforma iti va permite sa iti customizezi profilul cum vrei. Cand cumperi un NFT se va transfera imediat pe contul tau. Cand oamenii dau click pe profitul tau, vor vedea ce NFT-uri ai colectat.
Ce este un Wallet NFT si de ce ai nevoie de el?
Un wallet precum MetMask stocheaza cryptomonedele tale si locatia activelor pe care le detii pe blockchain. Este legatura catre aplicatii blockchain, deoarece te echipeaza cu instrumentele necesare pentru a cumpara, stoca, schimba NFT-urile. Pentru a cumpara sau crea un NFT vei avea nevoie de un wallet pentru a iti stoca criptmonedele si pentru a precesa tranzactiile pe blockchain-ul Ethereum.
OpenSea este o platforma cu scopul unic de a interactiona cu blockchain-ul, aceasta nu stocheaza NFT-urile tale si nici nu preia posesia bunurilor tale. OpenSea este locul in care se petrec schimburile de NFT-uri, dar vei avea nevoie de un wallet deoarece este un tool obligatoriu in care se traduc tranzactiile tale pe blockchain.
Poti sa-ti protejezi NFT-urile cu un Cold Storage Wallet?
Da, daca intentionezi sa pastrezi un NFT mai mult timp, poate sa fie o idee foarte buna sa-l protejezi pe un hardware wallet. Portofele hardware sunt mult mai sigure decat wallet-urile standard crypto, deoarece poti sa fii hackuit doar daca un hacker are acces fizic la dispozitivul tau. Un exemplu bun de hardware wallet este Ledger Nano.
Cum alegi un proiect NFT cu potential?
Comunitate – cand alegi un proiect NFT, vrei sa te asiguri ca are o comunitate activa cu viziune de viitor si un roadmap.
Brand-ul – cand investesti in NFT, investeste in brand-ul din spatele lor. Spre deosebire de criptomonede, un NFT nu poate fi vandut instant. Trebuie sa gasesti un cumparator care sa fie dispus sa achizitioneze un NFT de la tine pe un marketplace. Lichiditatea poate sa devina o problema daca creatorul sau echipa din spatele proiectului nu are planuri pe termen lung sa mentina proiectul.
Viziune – cand alegi un proiect NFT in care sa investesti, este important sa cumperi unul care crezi ca are viitor. Este important sa stii ca echipa este angajata pe termen lung. Pentru a determina asta, cauta un roadmap sa vezi ce planuri au in urmatoarele luni / ani.
Mint limitat – daca un proiect are un numar limitat de mint-uri disponibile, acesta este mult mai probabil sa fie valoros. Daca un proiect are un numar limitat de mint-uri intr-o colectie, vor fi mai putine disponibile pe piata, si le poate creste valoarea.
Produsul – cand cumperi un NFT, este important sa-l privesti din perspectiva valorii pe care o aduce. Valoarea poate fi sub doua forme, fie tangibila, fie intangibila. Un exemplu de valoare tangibila este accesul exclusiv la evenimente. Valoarea intangibila poate fi sub forma artei in sine sau a asocierii cu o comunitate sau brand.
Iti multumesc pentru ca ai citit acest ghid si sper ca ti-a placut. Mult succes!